10 største fordele ved et advisory board (eller bestyrelse)

Strategisk rådgivning på bestyrelsesniveau er ikke kun for store virksomheder, men bidrager positivt for alle ejerledede SMV’er – også din virksomhed.

Selvom virksomheder med en bestyrelse eller et advisory board klarer sig bedre end dem uden, så er det alligevel kun 6% af ejerledede anpartsselskaber som har en bestyrelse1. Det er overraskende lavt og i disse tider med stigende behov for innovation og udvikling bør flere åbne op og etablere et advisory board eller en bestyrelse. Det kan nemlig godt svare sig og fordelene er mange.

Her er listen med virksomhedsejerens 10 største fordele ved et advisory board (eller bestyrelse)


#1 Vækst

Den største fordel er uden tvivl, at optag af eksterne personer i dit advisory board resulterer i vækst for din virksomhed og helt særligt for SMV’er med 10-49 ansatte1. Det er især på den mellemlange og lange bane at værditilvæksten kan dokumenteres for ejerledede SMV’er.

#2 Sparring

Med et advisory board får du adgang til en uvurderlig sparringspartner, som du kan vende alt med. En partner der tænker på virksomhedens bedste, men ikke er bundet af høflighed som familie/venner, eller økonomisk afhængighed som nøgleansatte/ledelsesgruppe. Hos et advisory board kan du lufte dine vilde ideer, dine bekymringer og dine planer. Nogle gange for at få modspil/kritik, og andre gange blot for at få luft.

“sørg for at dække dine svage sider og blinde vinkler ind.”

#3 Kompetenceløft

Du er som iværksætter dybt involveret i alle aspekter af virksomhedsdrift, men ingen er supermænd. Med et advisory board kan du tilføje strategiske kompetencer på områder hvor både du og virksomheden har brug for det. Har du f.eks. styr på salget og eksterne kontakter, vil virksomheden få stor værdi af en person med kompetencer indenfor økonomi, ledelse og processer (alt det interne). Uanset hvor du er stærk så sørg for at dække dine svage sider og blinde vinkler ind. Det frigiver også mere tid til det du selv er god til og elsker at arbejde med.

#4 Nytænkning

Hvis du ikke tænker nyt bliver du overhalet. Så enkelt er det. En af de bedste kilder til innovation er at få inspiration udenfor din normale branche. Har du en eller flere i dit advisory board har du en unik kilde til innovation. Det kan være nytænkning til din go-to-market strategi, men også til dit leverandørmix, din rekruttering eller dine processer/digitalisering.

“Det kan være nytænkning til din go-to-market strategi, men også til dit leverandørmix, din rekruttering eller dine processer/digitalisering.”

#5 Netværk

Når du søger nye nøglemedarbejdere, kunder, leverandører eller øvrige samarbejdspartnere, så har du adgang til et langt større netværk via dit advisory board. Det netværk du får adgang til, er også langt mere anvendeligt, da et advisory board i højere grad er din ambassadør og har indsigt i dine behov og styrker.

#6 Troværdighed

Har du møde med banken eller andre interessenter er det en stor fordel for din virksomhed, at du kan referere til din bestyrelse eller advisory board. Det giver legitimitet og troværdighed til din virksomhed. Det du præsenterer for interessenterne, har således været forbi andre kompetente mennesker, hvilket giver tryghed for en bankmand, investor eller lign.

#7 Opfølgning

Uanset om du eller dit netværk kommer med masser af nye ideer, er det vigtigt også at følge op på alle de ”gamle” ideer. En systematisk gennemgang af ideer, projekter, investeringer mm. er nødvendigt, så de ikke sluger unødigt mange ressourcer, eller du går glip af indtjening. På de kvartalsmæssige møder med dit advisory board vil status på projekter derfor altid være på agendaen. Det sikrer at ideerne enten blomstrer, eller giver plads til nye ideer.

#8 Mægler

Der kommer altid et tidspunkt, hvor man som ejer, ikke er enig med en kompagnon, potentielle købere af sin virksomhed i et generationsskifte, eller øvrige investorer/långivere. I de situationer er det en fordel at bruge en mægler som du kender, og som kender virksomheden – brug derfor dit advisory board/bestyrelse.

“Et advisory board vil også jævnligt sikre, at din virksomhed har dækket sine risici af.”

#9 Governance

De fleste iværksættere og ejerledere er positive optimister, der primært har fokus på salg og fremdrift. Det er også det vigtigste for at skabe en succesfuld virksomhed. Men det er også sundt at forholde sig kritisk til sin forretning. Er der styr på forsikringsdækningen, IT-sikkerheden, det juridiske, cash-flowet? En bestyrelse er forpligtet til at sikre dette, og et advisory board vil også jævnligt sikre, at din virksomhed har dækket sine risici af.

#10 Selvrefleksion

Du har som virksomhedsleder et utal af beslutninger at tage, men er undervejs i processen ofte usikker på at tage den rigtige beslutning. Blot det at spørge andre og skulle forklare et problem giver ofte løsningen i den proces. Altså din egen løsning, blot hjulpet på vej ved at spørge en betroet person fra dit advisory board.


Der er mange fordele ved at lukke kompetente personer ind i din virksomhed via et advisory board. Hvad holder dig tilbage?

Forbeholdende for at komme i gang kan koges ned til 2 primære årsager:

  • Afgive kontrol
  • Tid/ressourcer

Det er også korrekt. Du skal nemlig investere lidt tid og penge, om end en meget begrænset investering (hvad koster det?) i forhold til udbyttet (se ovenstående 10 punkter). Og så skal du også være klar til at få sparring og rådgivning.

Vil du høre mere om fordelene, hvor lidt det koster og hvor nemt det er? Så kontakt Teil Advisory som første skridt og vi tager en uforpligtende kaffeaftale.

Kilde: (1) Rapport

STÅ IKKE ALENE med alt det vigtige

Leave a Reply

%d bloggers like this: